• loggo

   

Vilka representerar ni egentligen?

 

Det kan knappast ha undgått Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna i region Västmanland att människor redan nu lider av beslutet att rusta ner akuten i Köping. Den styrande minoriteten – där ni tillsammans med Sverigedemokraterna har makten – har genomdrivit beslutet att centralisera akutvården till Västerås, och därmed förvärrat vårdsituationen för invånarna i Köping, Arboga och Kungsör.

När omröstningen skedde stod det klart: 39 ledamöter röstade ja till förslaget, 38 röstade nej. Trots att en Sverigedemokrat från Hallstahammar bröt partilinjen och röstade för att rädda akuten, så valde resten av er, med stöd från SD-ledamöter från Kungsör, Kolsva och Köping, att låta beslutet passera. Nu har öppettiderna på Köpings akutmottagning reducerats med hela 46%, och den som drabbas av akuta problem måste numera se till att komma in mellan 08.00 och 21.00. Annars får man förlita sig på en ambulans eller ta sig till Västerås – en resa som kan ta över 30 minuter. Tyvärr har många redan påverkats, och det är inte förvånande.

Sedan sommarstängningen trädde i kraft har över 250 patienter, som behövt akut vård under de nedskurna öppettiderna, tvingats söka vård i Västerås (fram till den 30 augusti). Det handlar om människor som drabbats av stroke, hjärtinfarkt eller andra allvarliga tillstånd, som i panik måste vänta på en ambulans eller skjutsas av oroliga anhöriga. Dessa siffror talar sitt tydliga språk och leder till den uppenbara frågan: Vems intressen representerar ni egentligen?

Det är svårt att förstå varför ni så okritiskt stödjer en vårdpolitik som försämrar tillgången till vård för invånarna i mindre orter som Köping, Arboga och Kungsör. Många av era väljare är äldre, och dessa förändringar drabbar dem hårdast. Avgiftshöjningarna på akuta vårdbesök, som nu ligger på 540 kr och planeras att höjas ytterligare under 2025, gör det inte lättare. Dessutom inför ni nya avgifter för ambulanstransporter, något som nu blivit en nödvändighet för de som inte längre kan få hjälp på nära håll.

Vi kan inte förstå hur ni låter centralisering av sjukvården prioriteras över medborgarna i KAK-området. Vi ställer därför frågan till dom styrande partierna (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna): Vems intressen representerar ni egentligen?

 

Per Ågren (S) KSO Köping
Mikael Peterson (S) KSO Kungsör
Andreas Silversten (S) Oppositionsråd Arboga

 

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation