• loggo

   

Närakut i Köping 2024 ett viktigt steg mot hållbar sjukvård

 

Debattartikel.

Som vi sade inför beslutet i regionfullmäktige den 13 februari i år gick vi till val på att ställa om och modernisera den västmanländska hälso- och sjukvården för att den ska komma närmare patienten, bli mer tillgänglig samt ekonomiskt hållbar. Det handlar både om att ta ansvar för regionens ekonomi och att ställa om till nya vårdformer och arbetssätt som ska ge vård som räcker till fler när de kommande åren finns färre i arbetsför ålder som kan bemanna vår hälso- och sjukvård och fler äldre som är i behov av den. Grundprincipen är att vanligt förekommande vård ges nära samtidigt som specialiserad vård koncentreras. Detta är helt i linje med den målbild som regionstyrelsen beslutade om redan 2018.

Nu börjar omvandlingen av den västmanländska vården på riktigt att ta form. Ett av de första viktiga stegen är en närakut i Köping. I samband med det arbetet har erfarenheter inhämtats från andra närsjukhus och närakuter runt om i landet. Inte för att kopiera utan för att utgöra ett av flera underlag för att bygga upp en närakut som passar förhållandena i Köping – och som även hänger ihop med resten av hälso- och sjukvården i Västmanland.

Den förändring som Hälso- och sjukvårdsförvaltningen nu avser att genomföra, och som vi stöder, är att den framtida närakuten i Köping vad gäller vissa delar fortsätter att fungera som idag. Det ska fortfarande finnas internmedicinsk kompetens för patienter med kroniska sjukdomar med långvariga förlopp, som ibland sviktar och kan behöva en akut bedömning men inte Västerås sjukhus resurser. Närakuten är öppen dag och kväll, alla dagar i veckan och verksamheten som kommer fortsätta bedrivas i Köping utgör en bra grund för utbildningstjänster för läkare.

Däremot ska de svårast sjuka behandlas i Västerås, vilket handlar om att stärka patientsäkerheten och utnyttja regionens resurser effektivt. Om man utgår från fjolårets siffror innebär det att cirka 90 procent av patienterna som kommer in med ambulans fortfarande ska vårdas i Köping, men för de övriga cirka tio procenten som är allra sjukast ska transport ske till Västerås där fler resurser, såsom intensivvård, finns att tillgå.

Sammantaget innebär en närakut i Köping med start hösten 2024 att vi säkrar tryggheten, stärker patientsäkerheten samtidigt som vi använder resurserna effektivt. Kittet som håller ihop det hela är en effektiv ambulanssjukvård och en välfungerande sjukvårdsrådgivning. Som patient i Region Västmanland ska man alltid kunna känna sig trygg i att få den vård man behöver på den vårdnivå som är rätt just för ens egna behov.

 

Malin Gabrielsson (KD)
Regionråd med ansvar för specialistsjukvård

Lina Eriksson (L)
Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Stephanie Bruksgård (M)
Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation