• loggo

   

Insändare: Att spara på utsatta elever kan bli en dyr framtida kostnad

 INSÄNDARE

Att spara på våra mest utsatta elever kan vara kontraproduktivt och bli en dyr framtida kostnad!

Den 16 maj presenterades SKRs ekonomirapport i vilket beskrivs hur flera snabba, negativa ekonomiska förändrar ger ett bekymmersamt läge i många kommuner och i de flesta regioner. SKR räknar med att var sjätte kommun kommer att gå med underskott i år och 2024.

I 17 års tid har jag varit med om att lägga budget i Köpings kommun men aldrig någonsin varit med om ett så svårt ekonomiskt läge som nu. Tuffa effektiviseringar måste till för att få ekonomin i någorlunda balans. Målet är självklart balans men i den tid vi befinner oss i är det högst osäkert att vi kan nå ditt under 2024.
De effektiviseringar av kommunens verksamheter som nu behöver genomföras är viktigt att de får en konsekvensbeskrivning för nuet och framtiden. Den förvaltning som jag känner till bäst är Social- och Arbetsmarknadsnämndens där jag själv är ledamot. Förvaltningen har föredömligt redovisat för nämnden vilka konsekvenser de effektiviseringar på 2,5% som nämnden är ålagd att genomföra får för konsekvenser. Utifrån en sådan konsekvensanalys blir det något lättare för oss politiker att mitt i det svåra fatta beslut.

Torsdag 15 juni nåddes jag av ett beslut som gjorde mig högst förvånad. Fysioterapeuten som arbetat i Kolsva skolområde har nu på grund av det tuffa ekonomiska läget blivit uppsagd. Fysioterapeutens arbete i Kolsva har varit positivt uppmärksammat på flera håll i Sverige.
Genom fysioterapeutens arbete har elever fått motorisk träning, kunnat hantera stress och sömnsvårigheter med mera. Jag brukar inte jämföra äpplen med päron men denna gång tar jag mig friheten och tydligt hävda att i princip tycker jag fysioterapeutens arbete är mer berättigat än att varje elev har en egen padda. I en inspelning av Västmanlands TV på uppdrag av Regeringskansliet 2021 säger grundskolechefen Pär Elmin bland annat följande om skolans fysioterapeut: ”Gör fantastiskt jobb, får mycket positiv respons från elever och vårdnadshavare. Är jättestolt över att ha en sån skola bland mina skolor i Köping.”

Då jag inte är ledamot i utbildningsnämnden vill jag ställa följande frågor till grundskolechef Pär Elmin? Vilken konsekvens får uppsägning av fysioterapeut? Vad är det som hindra att samordna de olika yrkesmässigt befintliga resurserna som finns i kommunens olika skolor så att de olika speciella kompetenserna efter behov kan komma till användning i flera av kommunens skolor? Vad kostar det i längden att minska de resurser som är riktade till elever som utan hjälp av specialkompetens kommer ha ännu svårare att uppnå utbildningens mål?

Att förebygga att problem uppstår ger varje unik elev en möjlighet att förverkliga sig själv och nå de mål som ger dem trygghet i framtiden. Att förebygga problem är även en besparing av framtida medel. Att spara på våra mest utsatta elever kan vara kontraproduktivt och bli en dyr framtida kostnad!

Iván Czitrom
Gruppledare Liberalerna i Köpings kommun.

 

 Här kan ni se filmen om fysioterapeutens arbete med eleverna.

 

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation