• loggo

   

Vågat att kalla 80 miljoner per år för en miljardinvestering i vården

 

Det kristdemokratiska regionrådet Malin Gabrielsson var nyligen ute i tidningen och debatterade om hur man vill investera hela 1,6 miljarder kronor i Köpings sjukhus. Det var lite otydligt hur man skulle lyckas med detta när Liberalernas regionråd tillika ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Lina Eriksson, nyligen framhävde att Köpings sjukhus skulle mista en investering på 1,2 miljarder i och med att medicinakuten i Köping skulle försvinna.

I ett pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsförvaltningen den 18 januari blev det dock allt tydligare. Det handlade såklart inte om några nya miljardinvesteringar, utan bara om att nedskärningar ska göra plats för att återinvestera samma pengar i en annan del av sjukhuset. Akuten ska enligt majoritetens planer fortfarande läggas ner och sjukhuset förvandlas till ett närsjukhus.

Räknar man bort det redan existerande investeringsbehovet innebär det ett tillskott på 400 miljoner utslaget på 5 års tid, eller 80 miljoner om året. I en sjukvårdspolitisk mening är det här såklart väldigt lite pengar.

Att låtsas som att investeringsbehovet inte fanns och försöka gömma undan det i en “miljardinvestering” är såklart inte seriös politik. KAK-området kommer fortfarande drabbas av sämre tillgänglighet, Köping kommer att få 102 färre jobbtillfällen och lokalområdet kommer att påverkas negativt.

 

Vi Socialdemokrater är fortsatt oroade för en rad av de konsekvenser som både anställda i vården och pensionärsorganisationer lyft om nedläggningen av akuten i Köping. Akuten har idag en god förmåga att hantera stroke- såväl som hjärtvård. Vård som är särskilt viktig för våra äldre och som förblir livsviktig i en tid då vårt land kommer få en allt äldre befolkning. Ska vi klara av att ta hand om fler äldre behövs större och mer långsiktiga investeringar i sjukvården, inte småsummor som i bästa fall bara bevarar vården som den är idag – i stället för att tillgodose behoven vi står inför imorgon.

 

Vi uppmanar därför Kristdemokraterna och Liberalerna som 2022 gick till val på en helt annan sjukvårdspolitik att hålla sitt vallöfte: Lägg inte ner akuten i Köping! Vi tror tyvärr att era utspel talar för något annat inför omröstningen i regionen den 14 februari.

 

Per Ågren (S), kommunstyrelsens ordförande Köping
Shpetim Pirraku (S), ordförande för Socialdemokraterna i Köping

 

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation