• loggo

   

Historien upprepar sig

 

Historien upprepar sig, debattinlägg gällande sjukvårdskuten i Köping,  skriven som motion till riksdagen 1993.

 

Små sjukhus, motion 1993 av Carl Olov Persson och Harry Staaf (kds)

 En grundläggande byggsten i vår välfärd är att människor känner trygghet när de är sjuka. Det handlar om människovärde och respekt för livet och solidaritet med de svaga. Därför tillhör hälso- och sjukvården de områden som en bred allmänhet prioriterar allra högst.

I debatten om resurser till sjukvården dyker i princip alltid frågan om sjukhusstrukturer upp. Sjukhusstrukturen är inte i första hand en ekonomisk fråga. Det är inte heller endast en medicinsk bedömning. Det är mer en värderingsfråga och en organisationsfråga. 

Med den kristdemokratiska grundsynen där hälso- och sjukvården är en grundbult är det naturligt att låta de små vårdenheterna, de små länsdelssjukhusen, vara basen för den medborgarnära sjukvården. Det handlar om tillgänglighet och trygghet i ett patientperspektiv. 

Med tanke på det ökade antalet äldre i vårt land är länsdelssjukhusen en nödvändig resurs för att garantera hela befolkningen en grundläggande hälso- och sjukvård på lika villkor.

Den svenska sjukvårdsdebatten har haft alltför mycket av storstadsprägel över sig. Det är en förenklad bild som ges när man hävdar att varje landsting har ett sjukhus för mycket. De som ska avgöra detta är patienterna, men alltför få är lyhörda till deras röster. I stället har det utvecklats en trend där konsultutredningar avlöser varandra med teoretiska föslag på hur man med ett enkelt penndrag lägger ner eller reducerar små sjukhus.

 

Vid en utblick över Europa finner man att i princip inget annat land arbetar för en sådan sjukhuscentralisering som Sverige är på väg att genomföra.

Om samverkan byggs upp bör de små sjukhusen kunna behållas. De små sjukhusen kan komplettera varandra i ett upptagningsområde. Vidareutveckling kan ske med olika specialiteter på olika sjukhus. En samordning av jourverksamheten kan göra sjukvården mindre kostnadskrävande i området.

 

Stockholm den 20 januari 1994

Carl Olov Persson (kds)
Harry Staaf (kds)

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation