• loggo

   

Våra kollegor måste räcka till

 Debattartikel

En konkretiserad målbild om hur hälso- och sjukvården i Västmanland ser ut 2029 ska den 13 februari beslutas om i fullmäktige. Hittills har förslaget passerat både hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen där förslaget fått bifall även om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har yrkat avslag på förslaget i sin helhet. Vi vill belysa det som man väljer att rösta nej till, men samtidigt hävdar att man är för.

Region Västmanland har under det senaste året utfört fem utredningar för att hitta svar på hur framtidens hälso- och sjukvård ska fortsätta vara god i Västmanland. Detta trots att vi bland annat kommer stå inför nya sjukdomspanoraman och infektioner, demografiska utmaningar såsom att fler blir äldre och sköra samtidigt som vi blir färre i arbetsför ålder som kan arbeta på våra sjukhus och en ekonomiskt mycket besvärlig situation. Lösningen såsom vi ser det, som både politiker och vårdpersonal, är att mer vård behöver ske hemma hos eller nära patienten. Vi vet, och forskning pekar på att äldre mår bättre hemma än i en sjukhussäng. Vi vill att våra vårdcentraler ska få bli det nav som de allra flesta efterfrågar med till exempel fler akuttider och möjlighet till kvällsöppet. Förslaget innebär mer digitala möjligheter: både för första kontakt för de som kan, och för att följa upp patientens mående med egenmonitorering i hemmet för att tidigare upptäcka när patientens hälsa börjar svikta. Det kommer hindra sjukhusinläggningar, men också framför allt bidra mindre lidande för patienten. Alla våra duktiga och kompetenta sjukvårdskollegor i länet behövs, både idag och i framtiden – och därför måste vi med förslaget också säkra deras arbetsmiljö och att de räcker till i hela länet. De kommer inte gå om man fortsätter med dagens arbetssätt.

Detta är viktiga steg mot utvecklingen av Nära vård – något som alla politiska partier varit överens om i många år. Ändå röstar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet nej till förslaget utan eget alternativ. Det är varken rätt mot patienterna, personalen eller västmanlänningarna.

Det går inte att fortsätta göra som Socialdemokraterna har gjort under tiden som de har haft makten: hoppas, tro och vänta på det bästa utan framtiden kräver modiga beslut. Det minsta man kunde förväntat sig av oppositionen är ett seriöst motförslag.

Anna Nygren (M) Regionfullmäktigeledamot och leg. sjuksköterska
Björn Svartsgård (M) Regionfullmäktigeledamot och överläkare
Anna Gardeblad (M) Ersättande Regionfullmäktigeledamot och undersköterska
Karin Andersson (L) Regionfullmäktigeledamot och tidigare undersköterska och chef
Andreas Akterhag (L) Ersättande Regionfullmäktigeledamot och leg. sjuksköterska
Elin Granqvist (KD) Regionfullmäktigeledamot och undersköterska
Elisabeth Wärneskog (KD) Regionfullmäktigeledamot och distriktsköterska
Janeth Persson (SD) Regionfullmäktigeledamot och undersköterska

 

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation