Debattartikel.
I stadsdelen Finnslätten i Västerås pågår just nu enorma företagsetableringar och expansioner. Det kan vara utifrån Finnslätten nästa stora samhällsomvandling i Sverige kommer att ske.
Som ansvariga för Västmanlands utveckling vill vi därför inleda nödvändiga, konstruktiva diskussioner med regeringen och berörda parter om att stärka infrastrukturen runt området och få till en ny tågstation på Finnslätten. Vi, liksom det politiska styret i Västerås stad, är därför också beredda att medfinansiera tågstoppet.
Västerås är sedan länge en etablerad hub inom elektrifiering och energi med kunnande i världsklass hela vägen från elproduktion och distribution till elektriska drivlinor och nu även batterier.
ABB har aviserat miljardinvestering i nytt robotik-campus på Finnslätten. Alstom och Hitatchi Energy storsatsar och samlar sina verksamheter i Västerås på Finnslätten. Northvolt driver på den gröna omställningen från Finnslätten. På området finns även andra aktörer som Westinghouse, Mälardalens Universitet och många fler. Det är ett bevis på vilken världsledande position Västerås har för att ta fram morgondagens energilösningar.
Visionen för Finnslätten är att ytterligare utveckla området till en mötesplats med en unik mix av företag, forskning, utbildning, service och boende. Ambitionen är att arbetstillfällena i stadsdelen ska öka från 10 000 till uppemot 40 000, men för att förverkliga dessa planer vill företagen se ett beslut om tågstopp på Finnslätten.
Stabil infrastruktur till, från och inom en stark tillväxtmotor som Västerås och Finnslätten leder också till att välfärd och tillväxt inte enbart sker i Västerås utan även i resten av länet och mot Ludvika och Bergslagen. För att få full utväxling av ett tågstopp på Finnslätten krävs att redan uppmärksammade nödvändiga förstärkningar av infrastrukturen som ny centralstation i Västerås, fyrspår på Mälarbanan och satsningar Bergslagspendeln kommer på plats snarast.
Utan ett väl fungerande näringsliv med arbetstillfällen saknas möjlighet att stärka välfärden, dvs att stärka skolor, sjukvård och äldreomsorg. När nya arbetstillfällen kombineras med stärkt infrastruktur och bostadsbyggande uppstår tillväxt och en omvandling av samhället. Det är vad som just nu pågår utifrån Finnslätten och en utveckling som vi vill bidra till att ge ytterligare fart.
I december 2022 förlängde regeringen sitt samordningsuppdrag för den samhällsomvandling med bostäder, arbetstillfällen och tillväxt som pågår i norra Sverige utifrån stora näringslivssatsningar.
Även expansionen på Finnslätten kommer kräva samordning och gemensamma mål för att visionen ska bli verklighet och för att satsningarna ska få spridning i Västmanland och Bergslagen.
Låt oss gemensamt se till att infrastrukturen hänger med när näringslivet visar vägen för tillväxt, starkare välfärd och klimatomställning.
Mikael Andersson Elfgren (M)
Regionstyrelsens ordförande och gruppledare Moderaterna
Jenny Landernäs (M)
Regionråd och ordförande Regional utvecklingsnämnden
Malin Gabrielsson (KD)
Regionråd och gruppledare Kristdemokraterna
Elin Granqvist (KD)
Regionråd och 1:e vice ordförande Regional utvecklingsnämnden
Bengt-Åke Nilsson (L)
Gruppledare Liberalerna
Richard Fallqvist (L)
Regionråd och ledamot Regional utvecklingsnämnden
Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.
Relaterade artiklar