• loggo

   

Offentliga Måltidens Dag

 

Idag, den 19 oktober, firas Offentliga Måltidens Dag runtom i Sverige. I Köping var det full aktivitet på Hökartorget, där förbipasserande kunde få smaka på viltköttbullar i sås med stekta rotfrukter, serverat med en äppelchutney.

Årets tema i Köping är skogen, och inspirationen hämtades från lokala råvaror. Detta är ett sätt att visa på hur offentliga måltider kan vara hållbara och bidra till en mer lokal matproduktion samt att lyfta personalen inom måltidsenheten.

I Köping arbetar ungefär 120 personer inom kommunens måltidsenhet, som tillagar drygt 9 000 måltider om dagen. Detta är en viktig del av samhället, eftersom offentliga måltider är en viktig källa till näring och social gemenskap för många människor.

Verksamhetschef Patric Gill har under det senaste året infört en ny modell för hållbara offentliga måltider, kallad "Den gröna tråden". Denna modell syftar till att minska miljöpåverkan från måltiderna, samtidigt som de ska vara goda och prisvärda.

Hållbarhet är en viktig fråga för offentliga måltider, men det finns också andra utmaningar. Livsmedelspriserna är höga, och kommunens ansträngda budget ställer krav på måltidsenheten.

Trots dessa utmaningar är offentliga måltider en viktig del av samhället. De är en källa till näring, social gemenskap och hållbarhet.

 

 


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation