• loggo

   

Kejsarens nya kläder

 Debattartikel

Jag vill börja med att understryka att vi ser det som bra att det kommer att finnas en tydlig satsning på nära vård med förstärkt närsjukvård i ett modernt och ändamålsenligt närsjukhus i Köping. Verksamheten på sjukhuset fungerar på bästa möjliga sätt även i jämförelse nationellt med andra sjukhus.

Det som hittills har presenterats är en målbild, en strategisk inriktning som fram till 2029 ska fyllas med verksamhetsinnehåll av professionen. På ett sätt låter detta bra. Men vi har utifrån sjukhusets historia en stark oro för att sjukhuset inte ska utvecklas utan på sikt snarare avvecklas.

Vi saknar en tydlig redogörelse för vilka kompetenser som kommer att bemanna närsjukhuset? En sådan beskrivning är nödvändig för att ge rätt kvalificerad vård samt att förhindra massflykt från sjukhuset.

Vi saknar basfakta då det inte finns några konkreta kostnadsberäkningar. Det finns inte heller några konkreta beräkningar vad som kommer att hända akuten i Västerås om de patienter som hittills omhändertagits i Köping kommer att hänvisas dit. Hur lång blir väntetiden? Hur löses bristen på personal?

Vi saknar i utredningen fokus på beredskap. Vi anser inte att centraliseringen av verksamheten till Västerås går i linje med kommande civilberedskapsplaner med tanke på förändrad hotbild från omvärlden. Operationssalar borde bli riskhanterade genom att finnas på flera platser i länet.

1992 flyttades BB:n till Västerås trots en stark protest från 17 000 personer.
Efter ytterligare några år förändrades akutmottagningens verksamhet.
Akutmottagningen blev en mottagning i första hand för patienter med akut hjärthändelse samt för patienter med stroke. Övriga akuta fall hänvisas till den kvällsöppna jourmottagningen eller till Västmanlands sjukhus Västerås.

Varje (vardag) tar sjukhuset emot omkring 300 patienter som personalen tar hand om på bästa möjliga sätt. Patienter kommer ofta till avdelningen från sjukhusets intern-medicinska akutmottagning. Avdelning 1 tar emot hjärt- och lungsjukdomar samt njursjukdomar. Avdelning 2 tar emot strokepatienter medan avdelning 3 är en mag- och tarmavdelning.

För att allt detta ska fungera behövs enligt vår mening som även professionen instämmer i en helt fungerande HIA-verksamhet med anestesi i de fall patienter på avdelningen kräver snabb transport som nödvändigt kräver anestesi kompetens! En närakutmottagning, ett välfungerande närsjukhus, utan anestesikompetens, riskerar att bli Kejsarens nya kläder.

Vi Liberaler i Köping har sett beslut som är fattade men inte har genomförts.
Från 2015 finns det beslut på fastighetsplan i Köping som inkluderar operationsavdelning för öppenvårdskirurgi med tillhörande resurser som vårdavdelningar och lokaler för akutmedicinsverkshet.

För några år sedan fattades politiskt beslut om att den ortopediska operationssjukvården ska lokaliseras i Köping. Men nu ska operationslokaler byggas i Sala.

Trots att fastighetsplanen för Köping med operationsverksamhet fanns har programmet "Nytt Akutsjukhus Västerås" beslutat att bygga fler operationssalar än vad som först planerats. Vad är anledningen till det?

Regionen har i en extern revisionsrapport fått kritik för att inte se till hela regionens fastighetsbehov i sina lokalprojekt. Hur hanteras den kritiken?

Vi har självklart flera synpunkter men stannar här och hoppas på svar från dig.
När inriktningen i praktiken ska sjösättas vill vi inte se Kejsarens nya kläder.

Därför anser vi Liberaler i Köping att inriktningen att omvandla Västmanlandssjukhus Köping till ett modernt och effektivt närsjukhus ska återremitteras för djupare utredning gällande innehåll och verksamhet.

Som politiker är vi hänvisade till tjänstemännens utredning. Jag utgår ifrån att tjänstemännen haft sammanträffande med verksamhetscheferna om inte då vill vi veta vad som är orsaken till det?


Iván Czitrom, Karl Ingström, Håkan Fröling
Liberalerna i Köpings kommun

 

Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation