Debattartikel.
Vänsterpartiet beskriver i ett debattinlägg (Ett nedbantat sjukhus – på patienternas bekostnad) varför de valt att inte stå bakom beslutet om att bygga om och renovera lokalerna för Köpings sjukhus. Läckande avloppssystem, röntgenapparater som står stilla pga bristande ventilation och den stora risk för avbrott i till exempel syrgas till patienterna som finns i nuvarande byggnader, är uppenbarligen inget som V är beredda att göra något åt.
Regionfullmäktige har nu tagit två stora politiska beslut som påverkar sjukvården i Köping. Vi anser att besluten är nödvändiga för att säkerställa fungerande lokaler, för att klara länets bemanning av sjukvården, för att minska på vårdköerna och för att vården ska vara trygg och säker för alla västmanlänningar.
Vi bemöter här några påståenden för att minska på den oro som uppstått.
Antalet fysiska vårdplatser i Köping är i dagsläget 70 vårdplatser varav 58 är bemannade och används. Efter renoveringen planeras för 56 vårdplatser, men det finns lokalutrymme för att öppna fler vårdplatser om det uppstår sådant behov.
Kompetensen som finns på övervakningsplatserna (HIA) har inte med lokaliseringen för övervakningsplatserna att göra. Det handlar istället om planering, kompetens- och verksamhetsutveckling för att säkerställa rätt kompetens även framöver på dessa vårdplatser, ett kommande arbete som verksamheterna ska involveras i.
Det stämmer att vi beslutat att operationer som kräver operationssal ska flyttas till Västerås 2029, då antalet operationssalar i Västerås blir fler när det nya huset är klart. De nya operationssalarna i Västerås kommer täcka hela länets behov. Mindre ingrepp och undersökningar som inte kräver operationssal kommer fortsatt att göras i Köping även efter 2029. Att bygga nya operationssalar i Köping som i praktiken inte behövs när de nya öppnar i Västerås, skulle kosta ytterligare miljonbelopp – pengar som inte finns.
Medarbetarna har i arbetet med lokalförsörjningsplanen representerats av personer i ledande befattning på sjukhuset i Köping. Personerna har varit ansvariga för dialog och att föra fram synpunkter i arbetet.
För stärkt patientsäkerhet och kvalitet har beslut fattats om att alla prio-1 larm ska köras direkt till Västerås. Där finns det tillgång till avancerad vård och undersökningar som svårt sjuka kan behöva, och det ska finnas tillgängligt för alla invånare i hela länet på ett jämlikt sätt.
M, KD, L är fast beslutna om att se till att Köpings sjukhus äntligen upprustas och moderniseras för att säkerställa att sjukvård fortsatt kan bedrivas där. Vi är lika fast beslutna om att sjukvården ska vara trygg och fungera för alla – i hela Västmanland.
Avslutningsvis – närakuten i Köping är öppen alla dagar 7.30-21, vardag som helgdag. De tar emot samma patientgrupper som tidigare med medicinska besvär.
Malin Gabrielsson (KD)
Regionråd med ansvar för specialistvård
Lina Eriksson (L)
Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden
Stephanie Bruksgård (M)
Vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden
Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.
Relaterade artiklar