• loggo

   

Husbygge i Köping dämpas av ekonomiska faktorer

 

Köpings kommun anordnade förra helgen en husbyggarträff vid det nya bostadsområdet Västra Sömsta. Uppskattningsvis 25-30 familjer passade på att höra sig för om förutsättningarna för att bygga ett hus i området.

Tomterna vid Västra Sömsta släpptes till den kommunala tomtkön redan i november 2021. Men de ekonomiska förutsättningarna för eventuella husbyggare har sedan dess förändrats snabbt i likhet med bostadsmarknaden generellt.
Det är flera faktorer som påverkar intresset för att bygga, såväl för enskilda hushåll som för byggbranschen. Eftersläpningar av pandemin påverkar fortfarande tillgången och kostnaderna för material. Dessutom har driftkostnaderna för hushållen ökat kraftigt på grund av höga bränsle- och elpriser och ett högt ränteläge.

Till detta ska läggas den låga omsättningen på bostadsmarknaden för villor och bostadsrätter. Marknaden befinner sig i ett slags moment 22, där säljarna vill ha tillbaka det de tidigare investerat, medan köparna vill avvakta på grund av det rådande ränteläget.

Köpings kommun har under de senaste åren kunnat erbjuda byggbara tomter i bland annat Munktorp, Kolsva, Skogsledens förlängning och Västra Sömsta. Men när världsläget och de ekonomiska villkoren förbättras kan det ta fart igen.

 

 


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation