• loggo

   

Pilgrimsfalk drabbat av fågelinfluensa

 

I juni i år kunde vi glädjas åt att en ny kull av pilgrimsfalkar hade kläckts i boet uppe på Norsasilon i Köping. Men glädjen ser dessvärre ut att bli kortvarig.
Mycket talar nu för att falkfamiljen drabbats av fågelinfluensan. Det är honan och en av årsungarna som än så länge verkar vara vid liv. Den troliga smittspridningen har skett via falkarnas basföda, som är skrattmås.

Det var 2014 som projektet med att försöka öka populationen av pilgrimsfalken påbörjades här i Köping. Ett projekt som nationellt pågått ända sen mitten av 1970-talet då arten i det närmaste var utrotad i Sverige på grund av miljögifter.
Även om det nu skett ett bakslag på grund av influensan, tror inte Staffan Ekelund, som är projektledare för pilgrimsfalkprojektet i Köping, att det varit förgäves.

Fyndet av den döda falken gjordes för ganska precis fyra månader sen. Men det var först i förra veckan som beskedet kom från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Även en havsörn här i Köpingstrakten misstänks ha varit smittad.

 

 


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation