Debattartikel.
I den senaste tidens debatt om Köpings skolor har fackförbundet Sveriges Lärare Köping tydligt uttryckt sin oro över utvecklingen. Det är en diskussion vi ser som viktig och nödvändig. Känslor av frustration och oro är naturliga när resurser upplevs som otillräckliga, och vi ser det som positivt att Sveriges lärare engagerar sig i skolans utveckling.
Samtidigt är det avgörande att vi i den fortsatta dialogen utgår från en faktabaserad grund och en helhetsbild av situationen.
Kostnader i Köpings skolor i ett större perspektiv
Att kommunens ekonomi är ansträngd är inget unikt för Köping – det är en situation som majoriteten av Sveriges kommuner står inför. Effektiviseringar har varit nödvändiga, men vi ser samtidigt att Köpings kostnader för utbildning ligger i nivå med eller över snittet i både riket, länet och jämförbara kommuner.
-
Förskolan i Köping har högre kostnader per inskrivet barn än både riksgenomsnittet och liknande kommuner. Samtidigt ökar nettokostnadsavvikelsen år för år, vilket betyder att Köpings förskola kostar betydligt mer än vad som förväntas utifrån kommunens struktur och förutsättningar.
-
Grundskolans kostnader per elev har ökat och ligger fortfarande relativt nära rikets snitt. Jämfört med liknande kommuner är kostnaden aningen lägre, men skillnaden är tämligen liten. Nettokostnadsavvikelsen 1,3 procentenheter vilket betyder att våra kostnader ligger något högre än det förväntade utifrån vår kommuns förutsättningar.
-
Gymnasieskolans kostnad per elev ligger något över rikssnittet och något under liknande kommuner.
Lärartäthet och personella resurser
En central del av debatten handlar om arbetsbelastningen för lärare. Därför är det viktigt att också titta på relationen barn/elever per lärare:
-
Grundskolan i Köping har en lärartäthet som är ligger på samma nivå som riksgenomsnittet, men något lägre än i jämförbara kommuner.
-
Gymnasieskolan i Köping har färre elever per lärare än riket, men något fler än både liknande kommuner och länet. Det betyder att lärartätheten i Köpings gymnasieskola är bättre än rikssnittet, men att vissa jämförbara kommuner har en något högre lärartäthet.
-
Förskolan har en färre antal barn per legitimerad lärare än riket, länet och jämförbara kommuner.
Hur en person upplever arbetsbelastning är skiljer sig åt. Det en person upplever som arbetsbetungande kan kollegan uppleva på ett annat sätt. Jämfört med rikssnittet har vi en lärartäthet som är på samma nivå eller något bättre, och i vissa fall är den något lägre än i liknande kommuner. Detta visar att vi behöver fortsätta arbeta för att säkerställa rimliga förutsättningar för lärarna och för hög kvalitet i undervisningen
Långsiktighet i skolans finansiering
Sveriges Lärare lyfter en viktig fråga om stabilitet i finansieringen, där de uttrycker en oro över elevpengen och efterfrågar en mer långsiktig finansieringsmodell. Vi delar uppfattningen att förutsägbarhet är viktig, men den ekonomiska styrningen måste också spegla verkliga förändringar i elevunderlaget samt ta hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund. Vi välkomnar en fortsatt dialog om hur vi kan säkerställa en hållbar och rättvis resursfördelning, samtidigt som vi tar hänsyn till både de ekonomiska realiteterna och verksamhetens behov.
Framåt tillsammans
Trots att Köpings kostnader ligger i nivå med, eller över, andra kommuner, finns det fortfarande utmaningar i verksamheten. Vi ser att många kommuner i Sverige brottas med liknande ekonomiska förutsättningar och att effektiviseringar har varit nödvändiga. Samtidigt förstår vi att detta inte förändrar den upplevda arbetsbelastningen för personalen eller de utmaningar som finns i verksamheten. Därför är det viktigt att vi fortsätter föra en konstruktiv dialog om hur vi bäst kan använda våra resurser för att upprätthålla en hög kvalitet i skolan.
Majoriteten i Köpings kommun
Per Ågren (S)
Astrid Lamprecht (KD)
Andreas Trygg (V)
Jenny Adolphson ( C)
Detta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.
Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad)
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.
Relaterade artiklar