• loggo

Tung förlust för Stars

Köping Stars vann tre perioder och var i stor ledning – men knockades tungt av gästerna Umeås rivstart i slutperioden. 2-9 på 100 sekunder stressade Stars att tappa spelet, så småningom ledningen och till slut även matchen 73-76 (40-30). ”Riktig surt”, menade Niklas Larsson som förgäves tvingades till två trepoängsförsök i slutsekunderna för att ta Stars till en förlängning.

Besvikelsen var påtaglig bland spelare, coach och hemmapubliken efter att Stars missat en rejäl chans att hänga på tåget till slutspel. I stället för att ta sig upp på samma poäng och kanske även med storseger förbi Umeå skiljer nu fyra poäng upp till slutspelstrecket.

– Tungt, menade coach Jotti Nikolaidis. Särskilt som det i 33 minuter kändes som om det var vår match. Vi brukar vinna hemmamatcher om vi håller ned motståndarnas poäng. Umeås 76 ska inte räcka för seger.

Ändå såg det länge bra ut för Stars i den så viktiga drabbningen. Lagen följdes åt i inledningen till dess Stars ryckte ifrån via nio raka poäng och ledning 23-17. I andra perioden höll Stars med fortsatt bra försvar gästerna borta från korgen. Blott 11 poäng för Umeå efter att Stars omsatt Umeås slarv och bortkastade bollar till poäng.

– Vi gjorde 18 poäng före paus på turnovers, Umeå ingen! sade Jotti.

Aleksa Solevic samlade på sig assist (blev 12 totalt i matchen) och Desmond Hubert utnyttjade sin spänst (totalt nio returer) och publikfriande dunkar.

Nikolaidis som var nöjd med den utvecklingen och Stars i ledning i paus med 40-30. Samtidigt stärktes förhoppningar om att vinna matchen med minst 17 poäng – i så fall en kommande fördel gentemot Umeå.

Och matchen fortsatte att utvecklas i rätt riktning efter paus. Tio raka poäng för Stars till 52-37! Samtidigt närmade sig Umeås spelmotor DeAndre Mathieu fem foul och att tvingas kliva av banan.

Men det oroade att Stars trepoängskytte inte fungerade. En enda trea (Sean Smith) fram till dess imponerade sannerligen inte, och det skulle inte bli särskilt mycket bättre. Här kan redan avslöjas att Stars under matchen endast prickade in tre av 20 skott utanför trepoängslinjen!

– Katastrof! menade Niklas Larsson när han efteråt studerade protokollet. Vi sköt illa, och det avgjorde matchen. Typiskt är det inträffar i dag.

Niklas Larsson, som även valdes till ”Matchens lirare” i Stars, hade satt Köping i förarsätet med sju avslutande poäng i tredje perioden, därmed ledning med 62-51 inför avslutande perioden. Men det var Umeå som kom ut med energi och glöd inför avgörandet, och som till skillnad från före paus tog vara på Stars bortkastade bollar.

”Sluta chansa”, var ordern till Umeås spelare från coach Jesper Gustavsson.

– Vi kom inte hit för att hålla nere siffrorna, utan vi kom för att vinna.

Han blev bönhörd, inte minst efter att guarden Eric Gilchrese tagit rejält i tyglarna för Umeå. Köpingsspelarna såg plötsligt en hägrande storseger försvinna, och Jotti tyckte sig se att det påverkade spelarna:

– Det märktes en besvikelse.

Då blev det dessutom tufft att försvara en ledning till ”endast” seger.

Coach Gustavsson i Umeå:

– Vi har vänt större underlägen till seger, men fick ”gräva djupt” för att ta segern.

66-66 med fem minuter kvar, 71-71 med 80 sekunder kvar. Bäddat för en rafflande avslutning…

Umeå tog greppet och ledning med tre, Aleksa Solevic reducerade till 73-74 med 16 sekunder kvar. Två straffkastpoäng för Umeå pressade Stars till att gå för en trea och förlängning. Niklas Larsson fick två chanser under de sista åtta sekunderna. Missade båda.

– Jag gillar att ta treor, men det här var i svåra lägen. Men det är inte här vi förlorar matchen.

Köping Stars har med tre omgångar kvar i Svenska Basketligan fortfarande en teoretisk chans att nå slutspelet. Mer troligt är ändå att Stars får rikta in sig mot kvalspel – i så fall två matcher mot tvåan av Superettan, för närvarande Alvik.

– Vi ska ändå försöka ta vara på den teoretiska möjligheten i ligamatcherna, säger Jotti Nikolaidis.