• loggo

   

Järnvägsprojekt får skjuts av Natomedlemskap

 

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 skakade det om den europeiska ordningen. En direkt konsekvens blev att Sverige och Finland anslöt sig till Nato. Denna nya geopolitiska situation har gett järnvägsprojektet Oslo-Stockholm 2.55 oväntad draghjälp.

I Västmanland berörs Mälarbanan mellan länets östra del och gränsen till Örebro län. I Köping planeras en ny sträckning för att räta ut den s.k. S-kurvan. Det innebär en tunnel under Karlbergsskogen och en ny station. Dubbelspår längs hela sträckningen mellan Stockholm och Oslo är en annan del av projektet.

Förutom tidsvinst för resenärer och ökad kapacitet, ses projektet nu också som en viktig del av Sveriges försvarslogistik. Finansiering kommer från EU, staten och näringslivet.

Initialt fokuserade projektet på konkurrens med flyget och möjliggörandet av arbetspendling. Nu har nya, oväntade faktorer gett projektet extra skjuts framåt.

För Region Västmanland, en av projektdelägarna, innebär det en kostnad på en miljon kronor per år i medlemsavgift. Fullt utbyggt kan Oslo-Stockholm 2.55 innebära en fördubblad turtäthet på Mälarbanan.

 

 

 


 

 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation