• loggo

   

Byggvård 1700-tals torp

 

Våren är kommen sen flera veckor tillbaka. Vissa stugägare håller nu kanske som bäst på att planera sina sommarprojekt. Kanske står bygget av en Friggebod, ett lagat staket eller en ny altan på agendan. Andra har kanske stugor som har ett par-tre hundra år bakom sig, en enkelstuga eller soldattorp, med en ambition att återställa stugan i tidstypisk skick. Lätt i tanken förstås, men betydligt svårare i praktiken.  Som tur är finns det hantverkare som specialiserat sig på byggnadsvård, som med passion och genuint intresse skaffat sig specialkunskaper inom sina respektive skrån. Vi tänkte i en serie om några program, lyfta fram några genuina hantverksyrken och ta pulsen på just byggnadsvård. Vi inleder med ett möte med möbelsnickaren och snickarmästaren Daniel Brandt från Kolbäck som också är ordförande i ”Nätverket för byggnadsvård i Västmanland”.

För i dag 32-årige Daniel Brandt började intresset för trä och snickerier tidigt. Redan i grundskolan var all hans praktik förlagt till ett snickerier. När det var dags för gymnasiestudier, flyttade han till Värmland och Hammarö Utbildningscenter för att kunna förkovra sig ytterligare. Därefter gick flyttlasset vidare till Skåne och Snickar Akademin i Kristianstad där han officiellt blev möbelsnickare och även fick sitt gesällbrev.

Hans resa som egenföretagare är både intressant och spännande. Egentligen ingen han hade för ögonen under utbildningen. Men successivt började han köpa in maskiner när det dök upp lämplig objekt. Bland annat hittade han en gammal gedigen bandsåg från 1938 i Kungsör. Vidare även rikthyvel och planhyvel i Katrineholm, robusta svensktillverkade maskiner som utgör själva "motorn" i Hallstaföretaget. Just nu håller Daniel och hans bror Benjamin, som också är snickare samt anställd på företaget på att återskapa fönster och dörrar till ett gammalt 1700-talstorp i Strömsholm. Torpet är i Statens fastighetsverks ägo och håller nu på att renoveras för att sen hyras ut.

Intresset för byggnader och arkitektur ökar alltmer. Husens konstruktioner, exteriörer och historia penetreras i tv-program som ”Det sitter i väggarna” och ”Husdrömmar”. Även om man själv kanske inte äger ett hus, är det ändå lätt att dras med i dom många gånger fascinerande projekten. Lära sig om stilar och ta del av yrkesskickliga hantverkare. Men vissa av hantverksyrkena borde finnas på en egen ”röd lista”, då kunskaperna successivt håller på att dö ut.





 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation