I höstas ansökte Mälarens Vattenvårdsförbund om 30 miljoner kronor från Havs- och Vattenmyndigheten för att kunna bekämpa den invasiva vattenväxten Sjögull i Mälaren. För utbredningen av Sjögull går snabbt. Flera olika lokala naturvårdsprojekt, så kallade LONA-projekt, pågår ute i mälarkommunerna för att bromsa spridningen, eller helst, utrota växten för gott. Däribland i Kungsör, Köping, Västerås och Eskilstuna. Nu har det gått ett halvår sen ansökan skickades in till myndigheten, men hur har det gått egentligen?
LOVA är i likhet med LONA statliga medel, men med inriktning på lokala vattenvårdsprojekt, som då exempelvis bekämpning av Sjögull. Ansökan om LOVA-pengar görs till respektive länsstyrelse och kan sökas av enskilda kommuner, men också, som i det här fallet, ideella föreningar som Mälarens Vattenvårdsförbund. I Sverige räknas Sjögull som invasiv - vilket betyder att den kommit in i Mälaren på ett icke naturligt sätt. Att den sprider sig av egen kraft och skadar ekosystemet.
Den bekämpningmetod som visat sig vara mest effektiv, är ramar av ljustät väv som läggs över bestånden innan blomning. En metod som inte minst Kungsörs kommun nått stora framgångar med dom senaste åren. Skärmarna hindrar solljuset som Sjögull är beroende av. Inom loppet av ett par år dör då växten ut.