I mitten av februari står Västmanlands niondeklassare inför ett viktigt val: vilken gymnasieutbildning de ska satsa på till hösten. Beslutet har stor betydelse för deras framtida möjligheter på arbetsmarknaden. Statistik visar att elever som väljer yrkesprogram inom transport, el och industriteknik har betydligt större chans att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden.
Kristin Lahed, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västmanland, betonar vikten av att föräldrar och elever ser de faktiska fördelarna med yrkesprogram.
– Den överlägset mest eftersökta utbildningsnivån när företagen i Västmanland rekryterar är genomgånget gymnasialt yrkesprogram. Yrkesutbildningar ger utmärkta chanser att få jobb med bra ingångslöner. Inte minst många föräldrar behöver omvärdera en ofta föråldrad syn på yrkesprogrammen, säger hon.
Stora chanser till jobb och högre lön
Enligt Svenskt Näringsliv ökar chanserna att få jobb med upp till 21 procentenheter för elever som väljer yrkesprogram. Dessutom kan de räkna med en ökad medianlön på över 100 000 kronor per år. Ett positivt tillägg är att samtliga yrkesprogram nu inkluderar de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet.
Trots detta läser hela 62 procent av Västmanlands gymnasieelever högskoleförberedande program. Detta väcker oro hos Lahed:
– Det är ett problem att så många elever väljer ekonomi- eller samhällsprogrammen, trots att de inte planerar att fortsätta till högskola. Dessa elever riskerar en tuff start på arbetsmarknaden.
Statistik från Skolverket visar att 22 procent av eleverna i Västmanland inte tar examen inom tre år. Lahed menar att yrkesprogram kan bidra till att minska avhoppen.
Utbildningar med bäst etableringsgrad
Gymnasiepejl, en tjänst från Ekonomifakta, visar vilka utbildningar i Västmanland som ger störst chans till jobb efter gymnasiet. Följande program sticker ut:
-
Fordons- och transportprogrammet i Köping (93 procent etableringsgrad)
-
El- och energiprogrammet i Sala (89 procent etableringsgrad)
-
Industritekniska programmet i Västerås (89 procent etableringsgrad)
-
El- och energiprogrammet i Köping (87 procent etableringsgrad)
-
Riksrekryterande program i Västerås (78 procent etableringsgrad)
(källa: Svenskt Näringsliv)