• loggo
  • vinter
  • vinter2

   

Odd Fellow 100 år

 

I dag den 3 maj är det 100 år sen Odd Fellow bildades i Arboga - logen nr 71 S:t Olof. Men sammanslutningen har en historia som sträcker sig långt mycket längre tillbaka i tiden, ända till upplysningstiden i mitten av 1700-talet.
Det påstås även att det redan under Romartiden fanns en liknande sammanslutning.
I dag finns Odd Fellow representerad i ett 30-tal länder världen över, har drygt 250 000 medlemmar varav cirka 40 000 i Sverige - fördelat på 197 loger för män och 136 för kvinnor - så kallade Rebeckaloger.

Odd Fellow i den form som idag utövas, grundades egentligen i Storbritannien. Men det var i USA år 1819 som den engelske vagnsmeden Thomas Wildey formellt stadgade orden och bildade den första logen - nr 1 Washington Baltimore.
Logotypen består av tre länkar, vilka symboliserar Vänskap, Kärlek och Sanning. Ordens huvudbudskap, som funnits med ända sen 1700-talet, är; att besöka dom sjuka, hjälpa dom nödställda. Begrava dom döda och uppfostra de föräldralösa.

I samband med den svenska ordens 200-års jubileum tidigare i år, gjordes en insamling bland medlemmarna, som genererade nära 12 miljoner kronor, som skänktes till forskningen för barn med diabetes typ 1 samt till barn som har medfödd hjärt-kärlsjukdom. I år är Arboga logen även med och stöttar Tjernobylbarnen , barn från Vitryssland som än i dag drabbas av sjukdomar kopplade till kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986, som under tre sommarveckor vartannat år sen i början av 1990-talet, kommer till Lersäter i Köping kommun för att få möjlighet att må bra och att få vara, just barn.

Efter att ha huserat på olika adresser i Arboga genom åren, håller Odd Fellow sedan 1991 nu till i den egna lokalen i gamla Metodistkyrkan på Räntmästaregatan. I dag uppgår antalet medlemmar till cirka 200 bröder och ungefär 150 Rebeckasystrar. Nu inför 100-års jubileet har logen i Arboga tagit fram en jubileumsbok, i vilken det går att läsa om såväl ordens som logens historia, samt andra milstolpar det gångna seklet. Och i morgon lördag kommer 100-års jubileet att firas med pompa å ståt.

 

 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation