• loggo
  • vinter
  • vinter2

   

Inbrott i skolor

 

I förra programmet av Brottstopp, som vi sände här i Västmanlands Television onsdagen 17 april, tog vi upp att antalet fall av inbrott och skadegörelse mot förskolor och skolor här i Köping kommun ökat dramatiskt under bara några månader. Kommunpolis Jan Sköldberg uppgav då att det rörde sig om ett 20-tal ärenden dittills. Dessvärre har det blivit fler sen dess. Två gånger har Ullvigymnasiet drabbats, liksom en förskola vid Nibblesbackesvägen och en förskola vid Ryttargatan. Under påskhelgen utsattes även fritidsgården Kuggen.

Förövarna, för det mesta pekar på att det inte är en enskild gärningsman, tog sig in på Kuggen genom att krossade ett fönster. Ett antal dörrar inomhus har också brutits upp, skadegörelse som förstås även det kostar pengar. Inbrottet väcker förstås känslor hos såväl personal, men framför allt hos ungdomarna.

De respektive inbrotten har i huvudsak varit teknisk utrustning som stulits som just tv-apparater, datorer, mobiler och tv-spel. Det mesta är stöldmärkt, vilket borde medföra att godset både är svårare att avyttra och inte heller inbringar några större pengar vid försäljning. Men för kommunen och för verksamheterna blir det desto mer kostsamt.

Köpings kommun och polisen har sen tidigare en samverkan, inte minst genom det lokala brottsförebyggande rådet Brå.
De inbrotten och skadegörelsen står nu högt upp på dagordningen.
Polisens tekniker har också vid flera av de utsatta skolorna kunnat säkra en del spår, vilka nu är ivägskickade för analys.

 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation