• loggo
  • vinter
  • vinter2

   

KrisberedskapsveckanI dag inleddes för tredje året Krisberedskapsveckan i landet. En vecka vars syfte är att öka kunskapen och medvetenheten hos allmänheten i händelse av kris eller krig, och som initierades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB 2017. Statistiken visar att satsningen har haft god och förväntad effekt.

Förra våren skickade MSB på uppdrag av regeringen ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner svenska hushåll. Det var första gången sen 1961, då kalla kriget mellan stormakterna USA och Sovjetunionen stod i fokus, som ett massutskick gjordes till dom svenska medborgarna. I januari i år genomfördes en uppföljning av broschyren. Så många som två av tre, eller motsvarande 63 procent, uppgav att broschyren fått dom att reflektera mer över hur dom skulle klara av en samhällskris.

När den första Krisberedskapsveckan 2017 hade analyserats, visade det på att det var främst ungdomar som hade svårast att ta till sig vad en kris är och vad den innebär. Då i åldersspannet 13-19 år. Men här har det uppenbarligen svängt.

Redan under påskhelgen drog dessvärre skogsbränderna igång på flera håll i landet. En krass påminnelse om såväl förra sommarens extremvärme med torka, vattenbrist och ett stort antal mer eller mindre omfattande skogsbränder. Även skogsbranden här i länet 2014 i minnet. Dennis Lindberg är sen årsskiftet försvarsdirektör på Länsstyrelsen Västmanland, det vill säga regeringens förlängda arm ut i länets olika kommuner. Han bedömer att kommunerna i Västmanland har en god beredskap. 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation