• loggo
  • vinter
  • vinter2

   

Valborg och brandrisk

 

Tisdagen den 30 april står det som bekant Valborgsmässoafton i almanackan. En tradition som kom till Sverige från Tyskland under medeltiden och som lär ha katolskt ursprung, ett hedrande av det tyska helgonet Walpurgis. Visserligen hävdade Carl von Linné, under sin resa genom Västmanland 1749, att seden hade sitt ursprung från Hedenhös - alltså stenåldern.
Nåt belägg för det finns dock inte i den moderna forskningen. Men firar vårens återkomst och sommaren annalkande gör vi i vart fall. I år ser vi kanske början på en ny tradition i Köping.

Ja, att det är och varit torrt ute i skog och mark lär väl knappast ha undgått någon. Redan under påskhelgen drog såväl gräs- som skogsbränder i gång på allvar på fler håll i landet. Så sent som i fredags gick Länsstyrelsen Västmanland ut med ett meddelande till länets kommuner och invånare, där man avråder från att elda i skog och mark. Då i synnerhet med Valborgsmässoafton för ögonen.

Här i Köping blir det alltså ingen officiell brasa. Munktorp har också valt att ställa in sin Majbrasa. Likaså avstår man att tända brasorna vid Kungsudden och Valskog i Kungsör kommun samt brasan vid Bergmansparken i Arboga. Odensvi och Kolsva har inte flaggat av sina brasor, men kan förstås komma att ändras om förhållandena så kräver. Så finns det förstås ett antal privata brasor runt om i Västra Mälardalen...

Visserligen har det fallit lite regn nu natten till tisdag. Men det är i så fall av relativt ringa mängder och det kommer att klarna upp igen under dagen. Så stor försiktighet gäller fortsatt.


Valborgmässofirande 2019
Västra Mälardalen

Köping
Marsch med Lyran från Västeråstullen till Stora torget kl.19.40.
Högtidlighållande på Stora torget kl. 20.00-21.30 med musik, sång, vårtal och eldkorgar.
OBS! Ingen brasa.

Munktorp
Valborgsmässofirande med vårtal av Andes Olsson och körsång av Munktorps hembygds- och kyrkokör och sångare från Sorbykyrkan.
OBS! Ingen brasa.

Odensvi
Traditionsenligt valborgsmässofirande vid Dybecksgården.
Försäljning av korv och kaffe från kl. 20. Gemensam kör inne i Dybecksgården. Kl. 21 tänds brasan, 21.30 fyrverkerier.

Kolsva
Samling vid Brukets parkering kl. 20.15 för gemensam avmarsch till Hästhagen, där det blir brasa, sång och fyrverkeri.

Arboga
Traditionsenligt valborgsmässofirande, i år vid Bergmansparken med start kl 21.00. Arboga Manskör och Arboga Blåsorkester står för underhållningen och kvällen avslutas med en eldshow från Gycklargruppen Trix. Vårtal av Alfons Fallqvist.
OBS! Ingen brasa.

Kungsör
Kungsudden
Traditionsenligt valborgsmässofirande med start kl 20.00. Underhållning av bland andra kören Joyvoice och kören Carolus Rex Mannar. Vårtal av Mikael Petersson. 21.30 Fyrverkerier
OBS! Ingen brasa.

Björliden, Valskog
Traditionsenligt valborgsmässofirande med start kl 19.30 då gycklaren Zack uppträder. Fyrverkerier ca 21.15
OBS! Ingen brasa. 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation